Bicara Kedai Kopi

Selesai menunaikan ibadah solat Jumaat, bUdaK KamPung hari ni pergi ke teratak Haggi (rumah Hasanin) untuk program sembang2. Lebih mesra dengan nama kedai kopi, program ni mmg program menyembang, tpi bukan sembang2 biasa taw.

Isu2 semasa dan masalah budak2 kat sini semua disebut kat sini(masalah tido, mkn, kelas, dll), and kami akan bincang tentang pnyelesaian masalah. Not only that, sapa2 ada idea or buah fikiran untuk di kongsi boleh suara kan kat sini. Idea mengarut pn diterima (tournament pokemon myb?!).

Pada pendapat aku la, benda ni bagus buat sbb mmg bagus pn.. haha.. Mungkin dari program ni, kita dpt men’development’kan diri kita ni. Bukan pe, kalo aku tgk(trmasuk diri aku) kita ni slalu sembang deras “klangkung!! klangkung!!”~~ tapi pastu haram x dpt pa. Buat gado ja kdg2. Sbb?? sembang deras nk cita isu, tpi x cita penyelesaian. sembang deras itu ini, tapi idea org laen ditolak.

Photo-28-12-2012-16-27-40
Abd Kadir bagi penerangan pasal Kedai Kopi

Bukan nak kata(mmg nak kata), ni termasuk diri aku la, kita ni spatutnya bersifat dgn keterbukaan and mendengar idea or buah fikiran org. Mana la tahu klo idea dia good gila, kita gak yg dapat manafaat. Ego kena bgi rendah sikit time ni, jgn nak emo2 or bising2 kalo org betulkan or ubah (modified) pandangn kita, alah~ nak ego tinggi buat apa, kalo menang borak bukan dpt duit pn. Kalau la pakcik2 kedai kopi kat Malaysia bole behave mcm ni, dh tentu pakat2 suma jadi bijak tambah2 bab politik.. haha. Mana tak nya, kedai kopi ni mmg byk cita politik. (tapi program kami x smbang politik naa). Harap2 20-30 tahun lgi, kami la yg jadi pakcik2 ni.. lolz

Tapi klo ada org ckp keterbukaan dlm semua hal tu, aku malas komen(eg. isu memilih agama). Bab ni aku malas nak sebut, ini mcm politik sikit, aku x reti nak hurai. Tapi kita suma ada otak nak fikir kan?, fikir2 kan la……. Apapun aku kat sini nak cita pasal adab bila berbincang a.k.a menyembang(not apply to borak2 sosial) and pasal menerima pendapat dan buah fikiran org laen.. =)

Oleh itu,terima kasih kpd sahabat saya Abd Kadir yg dapat idea ni semasa ni Indonesia, moga2 dgn program mcm ni akn buat budak2 kat sini suma bersifat terbuka dlm menerima buah fikiran org laen. (aku x suka org pekak idea)

Photo-28-12-2012-16-31-10
sembang

Tapi klo ada org ckp keterbukaan dlm semua hal tu, aku malas komen(eg. isu memilih agama). Bab ni aku malas nak sebut, ini mcm politik sikit, aku x reti nak hurai. Tapi kita suma ada otak nak fikir kan?, fikir2 kan la……. Apapun aku kat sini nak cita pasal adab bila berbincang a.k.a menyembang(not apply to borak2 sosial) and pasal menerima pendapat dan buah fikiran org laen.. =)

Oleh itu,terima kasih kpd sahabat saya Abd Kadir yg dapat idea ni semasa ni Indonesia, moga2 dgn program mcm ni akn buat budak2 kat sini suma bersifat terbuka dlm menerima buah fikiran org laen. (aku x suka org pekak idea)

Photo-28-12-2012-16-45-59

Advertisements

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s