Kebaikan Di Jalanan

Hari ini hatiku disentuh kebaikan yg berasal dari jalanan
Kebaikan si ayu yg remeh utk dikenang
Dan kasih tua yg jarang dikenang
Mengenang kejahilan diriku
Entah mengapa aku diberikan rahman dan rahim
Itulah tanda Dia Maha Penyanyang dan Pengasihani

Berjalan tadi p teman member survey barang utk program nanti. Dalam perjalanan tu, ada minah Arab yg pakai purdah ni. Tercium bau wangi(ok, dosa hidung), dalam hati pk “tak bau ketiak plak”. “ala ganbik~!!” teriak Arab dibelakang nak turun. *shreekkkkk!!* tramco berenti, keluar la minah tu bgi laluan kat si penurun kenderaan. Masuk balik aku tolong letakan kerusi tramco yg lipat utk dia(budak Mesir bole bayangkan). “syukron” kata dia, alahai~ terasa dihargai aku dibuatnya. Tengah aku nak sampaikan duit tambang dari penumpang belakang, “alamak, suma depan aku pompuan plakk~. Bahu sapa aku nak cuit ni.” Seorang muda di tengah, kiri makcik, mungkin ibunya, dan seorang berniqab disebelah kanan. “ah! lantak la”. Tiba2 tangan dihulur dari kanan. Minah Arab tadi. Seolah mengerti dilemma aku. Dengan sarung tangan pn dia pakai tutup abeh, aku rasa senang nak hulur duit kat dia. Yang tu pn aku terasa mcm “uiyoo, baik minah ni”. Maybe terasa segan sbb awal2 aku pk diorang ni berbau. Atau mungkin Allah nak tunjuk kebaikan kpd hamba yg jahil ni.

Penat berjalan (manshia kot!) panas!- mencari tramco- “cleopatra bahr?” aku tanya nak balik.”udam~” katanya sambil menunjukan tramco yg aku cari. Jauh lagi di depan. Nak naik, member aku sorang ni segan. Sebab seat yg ada dok sebelah minah Arab ni. Lantas berkata “Bole tak cik tu dok depan(sebelah minah arab lain) sbb bukan ajnabi”(dalam bahasa Arab). “fuiyoo” mcm besa hatiku berkata. OK lah, dah naik, enjin dah start mcm game Daytona. Kami pun nak bayar. “kam Camp Ceasar wa Cleopatra?” nak tanya harga nak bayar. Pakcik tu dengan selamber cakap nak belanja. “aiseh! segan dowh.” Tapi dah nak bayar sgt, aku segan silu pn tadah jer la. Maybe sbb kebaikan member aku tadi yg nak jaga pasal benda ajnabi ni di bayar Allah dgn balasan duit tramco, sapa taw an? Ikut Dia la nak bayaq mcm mna, Dia tuhan.

Tapi hak pelik tu, aku dah la terlepas Zohoq, tapi Dia punya baik nak bgi kebaikan gak. Selalu klo miss solat mesti serabut rasa. Mmg Dia taw mcm mna nak sentuh setiap hati makhluk dia. Yala, Dia yg cipta aku kot!

Mungkin ada hikmah:
1) Tolong jgn busuk, kalau wangi orang senang
2) Cakap terima kasih itu perkara yg amat baik
3) Kalau tutup aurat, huduh pn nampak cantik (dia pakai purdah, aku xtaw). Tapi klo pakai sopan pn nampak cantik an.
4) Kalau ada rezeki lebih, sedekah la, tak kisah dalam bentuk belanja kawan or literally sedekah.
5) Jgn lupa solat.

*Aku taw byk merepek, hampa rasa benda pa la mamat ni tulis, tapi suka hati la, blog aku*

Advertisements

2 thoughts on “Kebaikan Di Jalanan

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s